Depression er kendetegnet ved tristhed, nedsat energi, lyst og interesse. Børn og unge kan i perioder opleve tristhed eller nedtrykthed. Det kan være, at barnet/den unge er præget af følelser af håbløshed og manglende energi og motivation. Barnet eller den unge kan være plaget af mange negative tanker, der kører i ring og vender tilbage igen og igen. Man bør som forældre søge hjælp, hvis tristheden varer ved over tid, og begynder at hæmme barnet eller den unge i deres skolegang, familie- eller sociale liv.
Det er vigtigt at skelne mellem almindelig tristhed og depression. Tristhed er en naturlig følelse, som alle oplever fra tid til anden, og den går som regel over af sig selv. For eksempel kan et barn blive ked af det efter en skuffelse i skolen eller en konflikt med venner, men denne form for tristhed varer typisk kun kortvarigt.
Depression derimod er en mere vedvarende og gennemgribende tilstand, hvor barnet eller den unge oplever en dyb følelse af håbløshed og værdiløshed, som varer ved i uger eller måneder. Udover tristhed vil der også være symptomer som manglende energi, søvnforstyrrelser, ændringer i appetit, koncentrationsbesvær og nedsat evne til at glædes over aktiviteter, som tidligere gav barnet glæde. Disse symptomer kan gøre det svært for barnet at fungere normalt i hverdagen.
I behandlingen af depression hos børn og unge benytter jeg både kognitiv adfærdsterapi (KAT) og metakognitiv terapi, da begge tilgange har vist sig effektive. De to metoder supplerer hinanden godt og giver forskellige værktøjer til at håndtere depression.
Kognitiv adfærdsterapi hjælper barnet med at:
Metakognitiv terapi fokuserer i stedet på den måde, barnet forholder sig til og reagerer på negative tanker. Denne tilgang hjælper barnet med at:
Ud fra den afklarende samtale vurderes hvilken tilgang der passer barnet eller den unges situation bedst.
Hvis et barn eller en ung viser tegn på vedvarende tristhed eller depression, som varer i flere uger og påvirker deres daglige funktion, bør forældre overveje at søge professionel hjælp. Tidlig behandling kan gøre en stor forskel i at hjælpe barnet med at få det bedre og forhindre, at symptomerne forværres.